איך שירותי ענן שינו את התנהלות העסקים בעולם ואילו חידושים עוד צפויים בתחום?
מחשוב הענן הפך בשנים האחרונות לטרנד החם של עולם המחשוב הארגוני. תפיסה טכנולוגית זו, מאפשרת למשתמשי הארגון לצרוך שירותים (Services) בשלושה מודלים שונים:
1. תוכנה לפי דרישה (SaaS- Software as a Service) - מספק למשתמש שירותים הניתנים באמצעות אירוח באתר הספק, במקום רכישת מוצר תוכנה והתקנתו בשרתי הארגון הרוכש. בשיטה זו, המשתמש עושה שימוש בתשתית החומרה, בפלטפורמה וגם בשירותים אפליקטיביים שפותחו על ידי הספק. דרגה זו היא הנפוצה והנצרכת ביותר כיום.
2. תשתיות כשירות (IaaS- Infrastructure as a Service) - שירותים בהם המשתמש מקבל משאבי מחשוב לשימושו (למשל, לצורך גיבוי של קבצים).
3. פלטפורמה כשירות (PaaS-Platform as a Service) - שירות המספק פלטפורמה להרצת אפליקציות או לפיתוח אפליקציות של המשתמש. במקרה זה, מקבל המשתמש משאבי מחשוב ותוכנות תשתית, הנדרשות לצורך פיתוח והרצת מערכת. המשתמש יכול להשתמש באמצעים אלה כדי לפתח מערכות המיועדות למימוש בארגון שלו או מערכות המיועדות להפעלה בסביבת ענן מחשוב.
השפעות מחשוב הענן מתבטאות בהשפעה של התפיסה על היצרנים השונים -
• בעקבות גישת איחוד כלל הרכיבים למערך אחד, מפת ה-IT משתנה- כבר כיום, ה"כרישים" שלרשותם עומדים אמצעים, בולעים את ה"דגים" הקטנים.
• היצרנים מנהלים מרוץ שמטרתו לספק ללקוח פתרון כולל ורחב ככל האפשר.
• כסף רב מושקע בפיתוח פתרונות מגוונים לתחום.
• חברות גדולות, שאינן במובהק ספקיות שרתים, משנות את הכיוון העסקי שלהן, ואף הן דורשות את חלקן במסיבה ה"עננית".
בעקבות השינויים המתרחשים כיום במפת ה-IT, אנחנו עשויים לראות בעתיד את השפעות/תופעות הבאות על הלקוח:
• מחלקות IT ב-SMB יהפכו ללא נחוצות, כיוון שכל שירותי ה-IT יסופקו על גבי הענן ישירות למשתמשים בארגון.
• ארגונים גדולים אשר יקימו עננים פרטיים משלהם יהפכו לספקי
מחשוב ענן של עסקים הקטנים מהם.
• כיוון שאת הענן חולק הלקוח עם לקוחות נוספים אחרים, יתכן והוא יצטרך להתפשר על התאמה מדויקת לצרכיו (שלא כבעבר, כאשר כל הבחירות היו נתונות בידיו).
• ריכוזיות - יוצע מבחר קטן, יחסית, של פתרונות ממספר מצומצם של יצרנים, שיגביל את יכולת הבחירה של הלקוחות. הלקוחות יאלצו להפסיק לרכוש רכיבים בודדים בנפרד ויעברו לרכישה של פתרון שלם, ובכך יצטרכו להתחייב לספק בודד.
לסיכום:
כמשקל-נגד לחסרונות (היחסיים), למחשוב הענן ישנם הרבה יתרונות עבור הארגון שלך: חלק גדול מכאבי הראש של ניהול ה-IT השוטף עוברים למנהלי השירות שלך, לא עוד קריסה פתאומית של שירותים, או התרעות על יישומים הדורשים עדכון ולא עודכנו, לא עוד התראות על נפח דיסק שעומד להצטמצם, חסכון כלכלי (קניית שרת, תחזוקה, איש IT פנים-ארגוני) וכן הלאה. העננים צוברים תאוצה, ובשנים הקרובות סביר להניח שנראה עוד מודלים של שירותים, אשר יתפתחו לפי צרכי השוק. שווה לעקוב, יהיה כאן מעניין.